Protokoll-etikett logo

Bizsuk fülben és nyakban...

A 2000-es évek bizsutrendje egyre inkább a halmozó, barokkosan tobzódó irányzatba tartozik.

Az indián típusú tollas-érmés stílust mára a maxi-hosszú, lógó színes gyöngysorok váltották le. Az etno keretébe tartozó kagylós-fa és kalapált fém kiegészítők persze mindvégig tartják magukat. De mihez viselhetjük ezeket a holmikat?

Nem térek ki arra, hogy a különböző stílusú kiegészítők mindig az adott stílusban tartott ruhatárhoz a legcsinosabbak, legautentikusabbak. Így az indián stílusú bizsu hasított bőrzakóhoz, roggyant csizmával szép, a hosszú gyöngysor charleston ruhához, a kagylólánc len holmikhoz a legcsinosabb. Azonban a stíluskeverés, ill. az egyes bizsuk egy adott stílushoz tartozásának beazonosíthatatlansága miatt bizonyos általános szabályokat kell felállítanunk, melyekre most kísérletet teszek.


A legfontosabb szabály az, hogy a fej közelében elhelyezett kiegészítőkből soha ne többet alkalmazzunk egyszerre. A szemüveg és hajráf, hajmasni is befolyásolja azt, mit vehetünk fel. Ezekhez a szolidabb fülbevaló mindenképpen ajánlottabb. A mutatós és méretes fülbevaló mellett a lánc vonuljon háttérbe, a hatalmas láncsorozat mögött lépjen háttérbe a fülbevaló. Azonban a nyaklánc együtt egy brossal is adott esetben túlzás lehet, bazári hatást kelthet.

Ugyanígy a redőzött, applikációs felsőrész is taszítja a bizsut! Inkább a fülbe tegyünk valami szolidat, esetleg egy övet a derékra. A több sornyi nyaklánc akkor jó ötlet, ha ütős, impozáns hatást akarunk kelteni. A hatás természetesen akkor lesz valóban megdöbbentő, ha a bizsu egyeduralmat kap: a ruházat formában és színben semleges, a háttérbe vonul.


Általában elmondható az is, hogy a durvább kiképzésű vagy anyagú bizsuk (kalapált hatású fémek, amorf kövek, kötött bogyók és tollak, aszimmetrikus formák) a súlyosabb alapanyagokon (kötött, bőr, gyapjú) mutatnak jól, illetve a rusztikus öltözködési stílusokkal párosíthatók. A finom alapanyagú felsőruházathoz (selyem, taft, chantung, vékony gyapjú) kisebb fajsúlyú, cizelláltabb kiképzésű bizsu a csinosabb. Természetesen ezekből is tobzódhatunk többsoros láncokkal, hatalmas fülbevalókkal, azonban a bizsu kiképzése ilyenkor a nemes ékszerekhez közelít. (Hamis drágakövek, gyöngyök, nemesfém hatású ezüst és arany foglalat.) A finom alapanyagokon belül is fordítsunk gondot a stílus megteremtésére: nem mindegy, hogy romantikus vagy üzletasszony képet akarunk közvetíteni.

Fontos kérdés az is, hogy ha alapvetően külön kategóriaként kezeljük a "sportos" és "elegáns" öltözködést, akkor mit vegyünk fel?

A hölgyeknél a "sportos" öltözék a városban persze nem joggingnadrágot jelent, hanem a casual kategóriát. Hétköznapra hordott nadrágot, vagányabb, szinte férfias stílust. Ehhez nyilván alapvetően a letisztultabb, kevesebb darabból álló bizsukat viseljük. Ha rövid a haja, inkább a fülre simuló kisebb-nagyobb klipszet, illetve a ma nagyon divatos apró Swarowski-követ hordjunk.
A nyakban vagányabb, rusztikus láncot hordhatunk, nyitott nyakú pólóhoz nikikendő, illetve a dekoltázst fedő többsoros rusztikus bizsu is megfelel. Egy nyitott ingnyakban rövid láncot vagy a gallér alá bújtatott lelógó, hosszú láncot is viselhetünk. A V nyak vagy nyitott ing kicsinyíti a felsőtestet, amit a lánc is hangsúlyoz - aki szenved nagy mellbőségétől, annak feltétlenül ajánlott. Ugyanígy a többsoros, dús lánczuhatag növeli a mellbőséget és egyben eltereli a figyelmet az esetleges lenti tartomány-túltengésről.

Minél férfiasabb a megjelenésünk, természetesen annál kevésbé legyen lágy, romantikus a viselt bizsu. Ma a stílustörés, a hétköznapi sportos divat "cicássá" tétele is nagyon dívik. A legfontosabb azt betartanunk, hogy ilyenkor sem alkalmazzunk egyszerre feltűnő bizsukat a fülben és nyakban. A rövid vagy fület fedő hajú hölgyeknek a láncok jobban állnak, míg a hátradobott hajjal, frufru nélkül járó hölgyek vagy a lófarkas nők a hatalmas, csüngő fülbevalók közül is választhatnak amolyan Jennifer Lopez stílusban.

Akinek jól áll, annak a nagy karikák is szépek: főleg az ovális és keskeny arcú nőknek ajánlott. A csüngő fülbevaló lehet feltűnő, a ruházattal kontrasztot alkotó: ilyenkor az arcra tereli a tekintetet. A ruházattal színben harmonizáló nagy fülbevaló észrevétlenül dinamizálja és lágyítja az öltözetet libegő hatásával.

Elegáns kiegészítőkön elsősorban az irodai használatra szánt kosztümök tartozékait értjük. Az irodában, főleg ha ügyfelekkel foglalkozunk, de egy tárgyalásra is, elhibázott a túltengő bizsuhasználat és a csüngő-mozgó-csilingelő nőci-kellékek is. Tárgyaláson nem nők, hanem szakemberek vagyunk! A hatalmas hajmasni és divatszemüveg is elhibázott. Ha divatosan szeretnénk megjelenni, és nem szeretjük a letisztult, kisebb méretű nemesfém ékszereket és az obligát gyöngyfülbevalótól is irtózunk, akkor a ruha színéhez passzoló egyszerűbb klipsz, egysoros hosszabb lánc (de nem köldökig!) megengedett.

Vigyázzunk a minőségre!A távol-keleti öntött klipsz műanyag karimával lerontja a stílusunkat! Találhatunk olcsó, mégis szépen munkált divatbizsut is a hivatásos bizsuértékesítőknél. Ha a blézer reverje kellőképpen keményített, megtartja a nehezebb brosst is. Ha a fülben szolidabb fülbevaló van, kitűzhetünk valami ízléses, de megdöbbentő formájú arany- vagy ezüst motívumot, sőt mattított, rozsda színű rózsát vagy nercbrosst is. (És persze nem tűzzománc rózsaszín angyalkát vagy gyöngyökkel elhalmozott indiai elefántot, inkább egy amorf formát tompa kabosonnal vagy egy maszkot formázó divatékszert, esetleg nagyobb, kámeás dísztűt.) A kreatív szakmákban egy különben szolíd kosztümön uralkodó minőségi ékszer direkt alátámasztja az illető stílusérzékét - éljünk ezzel a trükkel!

Az elegáns öltözékek külön kategóriája az ünnepi öltözék. Akár koktélruháról, akár nagyestélyiről van szó, este sokkal feltűnőbb, csillogóbb ékszereket viselünk. Mivel a legtöbben nem engedhetjük meg magunknak a méretes nemes ékszert (a la Pomellato vagy Bulgari), nyilván márkás, minőségi divatékszert fogunk választani. Elöljáróban fontos annyit megjegyezni, hogy a strassz ékszer (értve ez alatt a régről ismert átlátszó köveket) igazán csak ezüst vagy fekete ruhán mutat jól.Amennyiben színes a ruhánk, szebb a színes Swarowski-kő vagy a foglalat nélküli divatékszer. A feltűnő, mintás ruhákhoz elégséges a decensebb ékszer, például egy bársonyszalagon függő cseppecske is, azonban a dívás, hatáskeltő szabású ruha kiált a feltűnő bizsuért. A korzett-felsőrészekhez kifejezetten kell valami a dekoltázsra: a nyak körül szorítópánt egy egyszerűbb fülbevalóval vagy csillár méretű fülönfüggő és laza stóla is ideirányítja a tekintetet. A hosszú kesztyű szintén öltöztet.

Választhatunk kontrasztosat: fekete ruhához piros kesztyű és ékszerek például. A szorítópánt az ovális-kerek kivágásokhoz csinosabb, persze a V kivágáson túllógó hosszú lánc is érdekes. Ezt főleg lazább anyagú ruhákon tudjuk hordani, mert a merevített felsőkön a lánc felfekszik, mereven kiáll.

Az egyszerűbb és konvencionális estélyikhez, feltűzött hajhoz az ékszer-szett is kiváló: középméretű nyakláncból és fülbevalóból nem fog soknak tűnni a díszítés. A drámai hatás kelléke lehet még az ékszeróra, karperec vagy gyűrű is. A fülbevaló+karperec variáció lehet a kelléke azon hölgyeknek, akiknek kisebb mellbőségük miatt nem áll jól a korzett és egyszerű kivágású vagy raffolt felsőjű ruhát választanak. Így a nyaklánc helyett a fülbevaló és karperec jobban kiemeli szépségét.

Az estélyek állandó kelléke a tiara is. Mivel ezekből általában csak átlátszó strassz létezik hazánkban, nem variálható bármihez. Egyébként is túl királynős lesz az összhatás. A hosszú hajú hölgyeknek a díszcsatok lehetnek a jó megoldás. Akár apró strasszköves formában, tincsenként alkalmazhatjuk őket, akár vehetünk egy ruhánk színével harmonizáló hatalmas díszcsipeszt is, mellyel hátul ügyesen megtűzzük a csavart kontyot. Arra ügyeljünk, hogy a hajdísz máris "kilőtt" egyet az arc-közeli ékszerek közül. Túl díszes fülbevaló ehhez már nem szép. Inkább láncot válasszunk, lehetőleg a hajdíszhez passzoló stílust és színt.


kapcsolodotermekekKapcsolódó termékek:

Stílus és Etikett


Ön is több tekintélyre, elismerésre, sikerre vágyik?

Ismerje meg a társas érintkezés valamennyi írott és íratlan szabályát, és változtassa meg teljes mértékben üzleti, társadalmi és magánéletét!
 
kapcsolodotermekekKapcsolódó cikkek:

Keresés