Protokoll-etikett logo

Étkezési kultúra a terített asztalnál

2006.09.13, Dr. Vámos Lászlóné

A terített asztalnál való helyes étkezés és viselkedés, a jó modor elválaszthatatlan része.

Az asztalnál helyet foglalva arra kell ügyelni, hogy könyökünk szorosan az oldalunk mellett maradjanak.
Ha csak jobb kézzel eszünk, a bal kéz ez alatt kézfejjel az asztalon nyugszik.
Minden evőeszközt a nyelének a végénél fogjuk meg, nem illik azt megmarkolni.
Az evőeszközöket, ha egyszer az abroszról felvettük, csak a tányérra szabad visszatenni.
A tányérokat nem illik megfogni, érinteni és mielőtt poharunkból iszunk, előtte meg kell törölnünk az ajkunkat a szalvétával vagy asztalkendővel.





Az evőeszközök használatára vonatkozó szabály a következő:

Kanállal levest, felfújtféléket, krémet, befőttet, fagylaltot eszünk és a levesben lévő húst vagy zöldségfélét is ezzel daraboljuk szét, nem pedig késsel és villával.

A kanalat nem merítjük tele és elkeskenyedő végével emeljük a szánkhoz a tányér megdöntése nélkül.

Az erőleves kanál a csészében felszolgált leves elfogyasztására szolgál.
Ha a levest csészében tálalják, a betét /tészta, hús, zöldség / elfogyasztása után a csésze kézbe vehető, és a tartalma kiiható.

A kiskanalat tea, kávé és édességek felszolgálásához használják, míg a pikoló kanalat kizárólag feketekávé mellé adják.

Kiskanállal kell enni a lágytojást, a rákkoktélt a grape-fruitot, ananászt, a kompótot és a gyümölcssalátát.

Késsel és villával kell enni a húsos előételeket /sonkatekercs, hortobágyi palacsinta / hidegtálakon felszolgált felvágottakat, húst, nagyobb szendvicseket, sülteket.

A kenyeret két kézzel törve, falatonként helyezzük a szánkba.

Pirítóst egy kézzel is törhetünk, ezután kenjük meg vajjal. A vajat kanállal vagy késsel először a tányér szélére helyezzük, majd a vajkéssel a kenyérdarabra tesszük.

Késsel csak vágunk és az ételt a villára csak rátoljuk. Húsfélét nem illik előre apróra felvágni, csak akkora darabkát vágunk le, amennyit a villára szúrva elfogyasztunk.





Nagyon helytelen a mártást kikanalazni, vagy kenyérdarabokat mártogatni bele.

A lágytojást kikanalazzuk, a keményre főttet késsel-villával vágjuk el.

Halat csak haleszközzel illik enni, amely halkésből és halvillából áll, hagyományos késsel nem vágható. A szálkákat szájunkból a nyelvünkkel a villára toljuk és az erre a célra elhelyezett tányérra tesszük.

A szárnyasok csontrészeit a klasszikus etikett szerint nem illik kézbe venni, hanem késsel és villával vesszük le róluk a húst. Újabb szokás szerint ezeket a csontrészeket meg lehet fogni kézzel, ekkor a csontvégek megfelelően be vannak csomagolva pl. fóliával. A csontokat nyelvünkkel a villára, majd a csonttányérra helyezzük.


kapcsolodotermekekKapcsolódó termékek:

Stílus és Etikett


Ön is több tekintélyre, elismerésre, sikerre vágyik?

Ismerje meg a társas érintkezés valamennyi írott és íratlan szabályát, és változtassa meg teljes mértékben üzleti, társadalmi és magánéletét!
 

Keresés